Bränslerester blir grillbriketter

I den grekiska staden Kalamata har olivträd odlats av familjer i generationer och Grekland är världens tredje största producent av olivolja. Olivträden ger även mat, djurfoder och bränsle. Av bränsleresterna gör familjeföretaget Klimis Bra Miljöval-märkta Base Cooking Kalamata olivbriketter.

Staden Kalamata ligger, i området Messinia, i den södra delen av Grekland i regionen Peloponnesos. Det är ett känt världsomspännande område för produktion av oliver och olivolja. Grekland är världens tredje producent av olivolja. Under 2021–2022 producerades cirka 227 000 ton olivolja och i regionen Peloponnesos där Kalamata ligger producerades nästan en tredjedel.

Olivträd i generationer

Området Messinia är full av olivlundar. Olivträdet är "trädet som matar barnen" enligt den grekiska dramatikern Sofokles. Redan från barndomen lär sig många att ta hand om olivträden och samla de dyrbara frukterna som ger så mycket produkter. Ägarna till olivlundarna är vanligtvis familjer. Nästan varje familj i Kalamata äger en olivlund.

Flicka plockar ner oliver från ett olivträd.
Bondens dotter försöker ta ner oliver.

Till foder och bränsle

Genom tiderna har grekiska bönder använt olivträden till flera saker. Exempelvis används olivblad som djurfoder, träet från olivträdsbeskärningen och olivkärnorna har använts som uppvärmningsbränsle.

Olivkärnor blir grillbriketter

För över 30 år sedan började familjeföretaget KLIMIS tillverka olivkärnebriketter till grillar för att ersätta träkol. Olivkärnebriketterna är rester från tillverkning av gödsel och byggnadsmaterial. Företaget Klimis använder kalkstenar som hettas upp i en ugn, processen kallas "kalcinering". I 1000 grader bryts kalkstenen ner till bränd kalk. Bränslet till kakelugnarna är en biprodukt från produktion av olivolja, nämligen olivkärnorna. Resterna efter förbränningsprocessen är ett svart pulver. Det komprimeras till ovala grillbriketter. Förutom att ersätta träkol har dessa grillbriketter fler fördelar: ingen lukt, ingen rök, gnistor inte, avger 30 % mindre koldioxid än träkol.

Läs mer på www.basecooking.se

Oliver på nät.
Skördade oliver.
Oliver i jutesäck.

Olivkärnor blir grillbriketter

Grekiska olivodlare har använt olivkärnor till uppvärmning i flera hundra år. Nu har de blivit miljömärkta grillbriketter.

Sök produkter och tjänster märkta med Bra Miljöval

Sök
Bli först att gilla!