En renare värld med ekotips

I en tid där miljön hamnar allt högre upp på agendan har Ellinor Sirén gjort det till sitt livsverk att erbjuda hållbara alternativ för vardagsstädningen. Grundaren av Ekotipset berättar hur ett behov av säkrare leksaker för sina barn och en önskan om färre kemikalier i vardagen ledde till en följarskara på över en halv miljon.

Allt började när Ellinor funderade på hur många skadliga kemikalier hennes barn utsattes för genom vanliga leksaker.

— När mina barn var små började jag fundera på alla skadliga ämnen i deras leksaker och andra vardagsprodukter. Det var svårt att välja rätt. Jag började läsa på och samlade på mig tips och experimenterade hemma för att hitta säkrare och mer hållbara lösningar, berättar Ellinor.

Ellinor kunde inte låta bli att dela med sig av sina tips. Först genom sitt eget privata Instagram-konto och därefter startade hon kontot Ekotipset, där hon tipsade om allt från att städa med bikarbonat och ättika till att köpa ekobananer. Under pandemin tog det fart.

— Jag och många med mig hade mer tid att städa. Under pandemin växte Ekotipsets följarskara till över 500 000 personer som sökte efter miljövänliga lösningar, förklarar Ellinor.

Tanken på att skapa en egen produkt kom upp och först ut var "Mirakelmedlet", som är baserat på ättika, vatten och diskmedel. Det fanns dock utmaningar med doften.

YBV9lSRTPUw poster image

— Många klagade på lukten, så jag valde att tillsätta hallondoft, en doft jag själv älskar sedan barndomen tack vare min mamma som tvättade min nalle i tvättmedel med hallondoft, säger hon.

Ellinor har också satsat på att få sina produkter miljömärkta med Bra Miljöval. Hennes produkter, som nu säljs online och i en butikskedja över hela Sverige, Finland och Norge, är skapade för att vara effektiva och mångsidiga. I dagsläget är fem produkter märkta med Bra Miljöval och de är anpassade för allt från vardagsstädning till algangripna trädgårdsmöbler.

— Det är viktigt för mig att mina produkter bär en miljömärkning för att göra det enklare för konsumenterna att göra hållbara val och inte behöva googla ihjäl sig efter ingredienser, säger hon.

Med ambitioner om att utveckla fler Bra Miljöval-miljömärkta produkter står det klart att Ekotipset och Ellinor Sirén hjälper till att göra världen lite miljövänligare, ett städtips i taget.

— Jag vill hjälpa människor att göra miljömedvetna val i deras dagliga liv, avslutar Ellinor.

Bra Miljöval kemiska produkter

Städa med Bra Miljöval Kemiska produkter

Genom att välja produkter märkta med Bra Miljöval får du produkter som är skonsamma mot miljön och hälsan. Vi förbjuder ämnen som kan misstänkas orsaka cancer eller skada fertiliteten.

Läs om märkningen
Gillas av 2