Linne – Från blomstjälk till hållbar textil

Lin är en naturlig, slitstark och hållbar textilfiber. Naturskyddsföreningen vill visa vilka alternativ som är mindre miljöbelastande och märker därför textilier som är producerade med miljön i åtanke med vår miljömärkning Bra Miljöval Textil.

Linne är ett material som har använts ända sedan stenåldern, och lin är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber. Materialet är slitstarkt och kan hålla många år om man sköter det på rätt sätt. Det är även en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier. Vanliga linneprodukter är dukar, sängkläder, handdukar och trasor, men linne är också ett omtyckt material i kläder.

Lin kan odlas i regniga och svala klimat, och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.

Det är stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne. För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först torkas, repas (för att få bort linfröna), rötas, bråkas, skäktas och häcklas. 

När linet ska rötas, vilket innebär att linet ska fuktas för att ruttna, så måste rätt metod väljas för att undvika negativa miljöeffekter. En sådan metod är landrötning, där daggen får verka på linet. Det är rötsvampar som gör rötningen möjlig och de utvecklas helt naturligt från marken och materialet.

När linet sedan ska bråkas och skäktas krossar man linstjälkarna och separerar fibrerna från dem. Sedan häcklas linet, vilket innebär att det kammas för att få bort resterna av oanvändbart material, och långa och korta fibrer urskiljs från varandra. Linfibrerna spinns därefter till garn som används till vackra linnevävnader och stickade produkter.

Men innan garnet eller tyget är helt klart så har det tvättats och kanske genomgått någon typ av kemisk behandling, såsom blekning eller färgning. Då är det viktigt att inga skadliga färger och kemikalier har använts och att processerna har utförts på rätt sätt.

Vår miljömärkning ställer hälso- och miljökrav på både fiber och beredning. Några av de linneprodukter som är märkta med Bra Miljöval kommer från företagen Klässbols Linneväveri och Växbo Lin. Alla deras vävnader i hellinne är märkta med Bra Miljöval och hos Växbo Lin finns också märkt lingarn.

I Utbildningsradions TV-program Kvalitet del 1 så visades hur linne produceras.
>> Se programmet här
(Inslaget börjar 02:15 i programmet)

Sök produkter och tjänster märkta med Bra Miljöval

Sök
Gillas av 5