Om miljömärkt och eko i badrumsskåpet

Är du en av dem som väljer ekologiskt i mathyllan? Det tackar både naturen och din hälsa dig för! Ekologisk mat är bättre för dig, naturen och djuren och produktionen styrs av en massa regler som garanterar en skillnad mot annan mat. Så är det tyvärr inte för ekologiska hygien- och sminkprodukter.

EU-regler måste följas för att mat ska få får kallas ekologiskt. Det är regler för hur produktionen ska gå till, hur produkterna ska märkas och hur kontrollen ska ske.

De här reglerna finns tyvärr inte på plats för ditt schampo, ditt smink eller din hudkräm. Där är det fritt fram för en produkt som innehåller en procent ekologiskt ursprung att marknadsföra sig som eko. Och bara för att någon av ingredienserna är ekologiskt odlad, behöver inte det betyda att den ingrediensen eller den produkten är bra för dig.

Rejäla regler för ekologisk mat och dryck:

  • Inget konstgödsel.
  • Inga kemiska bekämpningsmedel.
  • Inga genetiskt modifierade organismer, GMO.
  • Fodret är ekologiskt och kommer mest från den egna gården.
  • Djur får vistas utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.

För schampot, tvålen, hudvården eller sminket är inte ordet ekologist skyddat, så man kan skriva ekologiskt eller organic på flaskan, utan att en enda del av innehållet är certifierat ekologiskt.

Exakt samma sak gäller för ordet naturligt, som inte heller är skyddat. Alltså, orden "ekologiskt", "naturligt" och "organic" kan skrivas på vilken hygien- eller sminkprodukt som helst, utan att någon kontrollerar det. Det låter helt sanslöst men så ligger det faktiskt till!

Det finns undantag – märkningarna Cosmos Organic som kollar att minst 10 % av de odlade ingredienserna är eko, och Natrue nivå 2 (minst 50 % eko) och nivå 3 (minst 70 % eko). 

Används ”Ekologisk" och ”naturlig” utan bevis? Anmäl till Konsumentverket!

Om du ser marknadsföring med miljöargument som inte tydligt förklarar vad som är den specifika miljöfördelen vill Konsumentverket gärna att man anmäler. Det samma gäller för ”hållbart”, ”miljövänligt” och uttryck i den stilen. 

Spana efter miljömärkningarna istället

För att vara säker på att du får en schysst produkt, välj miljömärkt. Bra Miljöval och Svanen kollar och ställer krav på att produkterna är så snälla som möjligt mot dig och miljön.

Sök produkter och tjänster märkta med Bra Miljöval

Sök
Gillas av 2