Bra Miljöval ger jultips som gör skillnad för miljön


Önskar du dig en jul med tanke på miljön och klimatet. Här kommer några tips från Bra Miljöval.

Njut av ekomat

Duka upp ett ekologiskt julbord fyllt med ekologiska delikatesser, gärna närproducerade. Samtidigt som du njuter av maten tar du hänsyn till djur, natur och människor. Populära produkter till jul som kaffe, citronfrukter, ananas är hårt besprutade och extra viktiga att välja ekologiska. Handla din julmat i en Bra Miljöval- märkt butik. Där hittar du ett stort utbud av hållbara fiskprodukter och ekologiska varor.

Energisnålt och säkert juleljus

Nu när det är mörkt och vi gärna tänder lampor, lys upp med energisnåla LED-lampor. Effektiva lampor hittar du på www.topten.se. Använd helst bärbar jordfelsbrytare för belysningen utomhus om inte hela huset är säkrat med jordfelsbrytare. För elsäkerheten så ska det vara strömbrytare på allt. Laga trasiga kablar eller lämna till återvinningscentral. Släck inte adventsljusstaken genom att skruva i och ur ett av lampljusen. Använd timer och släck onödig rumsbelysning.

Mys med rätt ljus

Njut av rätt ljus i jul. Paraffin görs av fossil olja och orsakar både koldioxidutsläpp och giftiga gaser i hemmet. Många stearinljus innehåller palmolja som bidrar till skogsskövling. Att välja rätt ljus är alltså inte alltid lätt. Nedan ser du några alternativ: 

  • Ljus miljömärkta med Svanen innehåller stearin med 90 procent förnybar råvara och utan palmolja. 
  • Återanvänd gamla ljus – smält ner gamla ljus i vattenbad, håll i en glasburk och peta ner en veke.
  • Återanvändbara ljusbringare med veke som ska fyllas med mat-, solros-, raps- eller majsolja.
  • Bivaxljus är snälla mot miljön. Kolla att de är 100 bivax. De finns som värmeljus, blockljus och långa ljus.
  • Olivbaserade ljus utan animaliskt fett. 

Elda med kub 

Vill du elda ute under jul- och nyårshelgerna, välj tändkuber istället för fossil tändvätska. De luktar gott, är smidiga att använda och släpper inte ut kemikalier. Lägg ner några i utflyktsväskan redan nu så är du förberedd. Välj gärna grillbriketter/kol märkta med Bra Miljöval som inte innehåller farliga kemikalier och som tillverkas med förnybar energi.

Miljömärkt för händer och tänder

I dessa tider är det viktigare än någonsin att tänka på att tvätta händerna. Välj en miljömärkt tvål som tar hänsyn till din hälsa och miljön. https://www.lagerhaus.se/kok-servering/handstval-timotej-blaklocka

Julgodis och andra godsaker är smaskens, därför är det extra viktigt att borsta småttingarnas tänder, såklart med miljömärkt tandkräm. 

https://www.proxident.se/privatkund/tandkram/folktandkram-barn-75-ml/

https://www.proxident.se/privatkund/tandkram/folktandkram-baby-50-ml/

Och så till julklapparna…

Det roligaste med julklappar är när man kan vara kreativ och hitta något som verkligen uppskattas. Du kan ge något som du har hemma, hitta på second hand, skapat själv eller hitta på en upplevelse. Med miljön i åtanke finns en uppsjö av idéer.

Vill du köpa något nytt finns många miljömärkta julklappar där man haft djur, natur och människor i åtanke vid tillverkning. Här har du några exempel:

https://www.vaxbolin.se/

https://www.klassbols.se/

https://www.lagerhaus.se/search?term=bra%milj%C3%B6val&page=1

https://alexdadaredesign.se/

https://nyttadesign.se/produkter-markta-med-bra-miljoval

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Bli först att gilla!