ICA-butik minskar energianvändning med 17 procent

Under hösten/vintern 2019 installerar ICA Nära Skarpnäck utanför Stockholm ny kyl- och frysanläggning för att minska butikens energianvändning. Projektet har delfinansierats av fondpengar från Bra Miljöval.

Matbutiken ICA Nära Skarpnäck ville minska energianvändningen och sökte stöd från Bra Miljöval energieffektiviseringsfond. Inom loppet av knappt tre månader hade butiken bytt ut sin kyl- och frysutrustning till en klimatsmart CO2-anläggning och alla nya kylar och frysar är numer försedda med isolerande dörrar. Butiken har även valt att koppla på värmeåtervinning till CO2-anläggningen så att all uppvärmning av butiken sker av överbliven värme från maskinrummet. 

— Redan första månaden (december 2019) kunde vi konstatera att elförbrukningen minskat med 17 procent och då ingår även uppvärmningen av butiken som tidigare gick via hyresvärden, säger Danny Lundblad, ICA-handlare ICA Nära Skarpnäck.

Grunden till projektet var att butiken ville minska energianvändning i verksamheten. Efter projektet tänker butikspersonalen på fler sätt hur man kan vara miljömedveten.

— Jag ville minska energianvändningen i butiken och fick tips från kommunens energirådgivare att söka fondpengar från Bra Miljöval. Det gick smidigt att både söka och genomföra projektet. Nu efteråt försöker vi alla i butiken se vad vi kan göra för att minska klimatpåverkan. Vi har bytt ut all belysning mot LED, börjat sälja mat med kort datum via Karma. Och så har vi el märkt med Bra Miljöval, avslutar Danny. 

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Bli först att gilla!