Miljömärkningarnas dag: Välj miljömärkta produkter som skapar miljönytta

På Miljömärkningarnas dag (World Ecolabel Day) den 8 oktober uppmärksammar vi alla som väljer miljömärkta produkter och tjänster och därmed bidrar till konkret miljönytta. Bra Miljöval har nära 400 licenstagare med miljömärkta produkter och tjänster. Här kan du läsa vilken skillnad sex licenstagare gör för miljön.

SJ har sparat miljontals ton koldioxid

I 26 år har resor med SJs tåg varit miljömärkta. Om alla resor under de senaste 25 åren med modellen X 2000 läggs ihop till en enda lång resa motsvarar det 1,3 miljon varv runt jorden. Alla resenärerna har tillsammans sparat tre miljoner ton koldioxid jämfört med om samma reor hade gjorts med en genomsnittlig ny bil från 2018. Dessutom har Bra Miljövals miljöfonder fått cirka fyra miljoner kronor till olika miljöprojekt.

Just nu byggs modellen X 2000 om från grunden för att kunna fortsätta erbjuda miljömärkta och bekväma tågresor i minst 26 år till.

Skydda dig och naturen med skonsam tvål och rengöring 

I Sverige förbrukar vi 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år[1]. Rengöringsprodukter och tvål kan bland annat innehålla ämnen som är hormonstörande, cancerframkallande, allergena och som har negativ påverkan på vattenlevande organismer. Som konsument är det svårt att veta vilka ämnen som inte är bra.

—   Hösten 2019 valde vi att märka en serie med handtvål, diskmedel, städspray och textilspray med Bra Miljöval så att våra kunder ska kunna välja miljö- och hälsovänliga alternativ. Genom att välja de här rengöringsprodukterna kan man städa med gott samvete både för hälsan och miljön, säger Emil Lindstedt, inköpschef på Lagerhaus.

Valet av försäkring gör skillnad för miljön

Ditt val av försäkring får stor effekt på miljön. När du väljer en villa-, fritidshus- eller bilförsäkring hos Folksam, som är certifierade av Bra miljöval, reparerasskadan i ditt kök eller på din bil på ett sätt som belastar miljön så lite som möjligt. 

—   För att få märka våra försäkringar med Bra miljöval har Naturskyddsföreningen, sedan 2011, ställt höga krav på oss. Bra Miljöval är en av världens tuffaste miljömärkningar. Kraven omfattar hur vi reparerar skador men också på hur vi investerar våra pengar eller vilka leverantörer vi väljer. Det gör att våra kunder kan känna sig trygga med att sitt val av försäkring bidrar till en mer hållbar värld, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på Folksam.

Lättare att handla hållbart i miljömärkt livsmedelsbutik 

Willys började miljömärka sina butiker 2010 och alla 211 butiker är nu märkta. Märkningen innebär att kunderna kan känna sig trygga med att butiken tar hänsyn till miljön. I butikerna finns bland annat ett brett sortiment av ekologisk mat och miljömärkta produkter som tvål, schampo och annan kroppsvård. Butiken källsorterar sitt avfall och har genomfört energieffektiviserande åtgärder. Därtill drivs butikerna på miljömärkt el och städning sker med miljömärkta produkter.

—   Bra Miljöval-märkningen driver fram vårt hållbarhetsarbete. Märkningen har bidragit till att vi har tagit viktiga hållbarhetsbeslut, t ex om att sluta sälja fisk som fått rött ljus i WWFs fiskguide. Den har också varit en katalysator i utvecklingen av vårt sortiment, till exempel har vi utökat vårt sortiment av ekologiska och hållbara varor enormt mycket – idag har var femte vara i våra butiker någon typ av hållbarhetsmärkning, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Tandkräm som inte skadar hälsa och miljö

I Sverige använder varje person årligen ungefär ett halvt dussin tandkrämstuber. Många innehåller ämnen som är hormonstörande, allergena och som påverkar vattenlevande djur negativt under lång tid. Det finns dock alternativ som är skonsamma mot kropp och natur.

—   Med tandkrämer märkta med Bra Miljöval blir det enklare för konsumenten att göra ett medvetet och miljövänligt val direkt i butiken. Vårt arbete med att hela tiden utveckla produkterna med fokus på människa och miljö är extra viktigt och vi kommer fortsätta arbeta för att färre skadliga produkter ska finnas tillgängliga för konsumenterna, säger Lisa Lindvall, försäljnings- och marknadsassistent på Proxident. 

Affärsverken använder elförsäljning till miljöprojekt

Affärsverken verkar för ett hållbart samhälle och vill ta ansvar för vad som lämnas över till kommande generationer. Det är viktigt att verksamheten bidrar till förnybar och hållbar elproduktion. Kunden blir mer och mer medveten om miljöpåverkan, därför är det självklart för Affärsverken att erbjuda Bra Miljöval. 

—    Vi har haft kunder som genom att öronmärka vart pengarna ska gå, kunnat bekosta hela projekt av miljöförbättrande åtgärder. Detta är något vi verkligen är stolta över, säger Veronica Lekander, produktägare Elhandel på Affärsverken.

Om World Ecolabel Day – Miljömärkningarnas dag

World Global Ecolabel Day har sitt ursprung i Global Ecolabelling Network (GEN) som är en ideell sammanslutning av organisationer som alla arbetar med oberoende miljömärkning. Nätverket bildades 1994 för att stärka och utveckla miljömärkning av produkter och tjänster.

[1]https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/vad-kan-du-gora/

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Bli först att gilla!