Ta hand om skorna – för miljöns skull

Skors miljöpåverkan är störst vid tillverkningen. Det är främst framställningen av materialet och skoproduktionen som är miljöbelastande. Genom att vårda skorna minskas miljöpåverkan och utgifter. Här kommer fem tips. 

1. Satsa på kvalitet

En bra sko ska hålla länge och vara möjlig att reparera. Välj en sko som passar för flera tillfällen och som du kan ha under flera år. Var också noga med att välja rätt material för användningsområdet. Vissa material är känsligare för exempelvis fukt.  

2. Rengör och vårda

Extra viktigt under höst och vinter när det är fuktigt ute. Olika material kräver olika behandling, be din skohandlare eller skomakare om hjälp att välja rätt produkt till din sko. Om du impregnerar skorna så tänk på att välja en PFAS-fri impregnering. 

3. Använd skoblock och skohorn 

Skoblock av trä absorberar lätt fukt och håller dessutom formen. Det gör att du slipper fula veck. Skohorn gör även att bakkappan håller längre. 

4. Låt skorna vila varannan dag 

Skor blir fuktiga när de används. Det är därför bra att växla mellan olika skor för att låta dem torka ut. 

5. Klacka/sula om i tid

Skomakaren är dina skors bästa vän. Om klacken och sulan slits ned för mycket kan skorna ta skada. Sula gärna om i god tid för att skorna ska kunna leva vidare.  

Låt skorna leva vidare 

Bra skor från kända varumärken är ofta lättare att sälja i andra hand. Sälj på nätet eller lämna in till vintagebutiker som säljer på kommission. Finns det en second-hand-butik som drivs av en organisation du vill stödja så är det ett annat smart sätt att låta skorna leva vidare. 

Företag med skovård  

Med miljömärkta skovårdsprodukter blir det enkelt för skoägare att göra miljömedvetna val. Har ditt företag en produkt som ni är intresserade av att miljömärka, maila gärna bramiljoval@naturskyddsforeningen.se 

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Gillas av 1