Miljömärkningarnas dag

Idag är det Miljömärkningarnas dag som uppmärksammar att valen i vardagen gör skillnad för både hälsa och miljö. Ett enkelt sätt att göra hållbara val är att handla i en miljömärkt livsmedelsbutik.

Bra Miljöval ställer strikta och omfattande miljökrav på livsmedelsbutiker, både på sortiment och på driften av butiken. Här är några saker som gäller för butiker märkta med Bra Miljöval:

  • Brett sortiment av ekologiska och miljömärkta varor.
  • Säljer inte kosmetika med PFAS
  • Fasar ut hotade fiskarter
  • Drivs av miljömärkt el
  • Minskar matsvinnet och källsorterar avfall
  • Städar med miljömärkta rengöringsprodukter

Idag är över 220 livsmedelsbutiker märkta med Bra Miljöval. Willys började miljömärka sina butiker 2010 och alla 218 butiker är nu märkta. Märkningen innebär att kunderna kan känna sig trygga med att butiken tar hänsyn till miljön. 

Willys

eva-eiderström, thomas-evertsson, licens, livsmedelsbutik, miljömärkning, matbutik

Bild 1 av 3 Willys vd Thomas Evertsson tar emot Bra Miljöval-licens

willys, grindar, livsmedelsbutik, matbutik

Bild 2 av 3 Hela Willyskedjan är märkt med Bra Miljöval.

willys, licenstagare, matbutik, livsmedelsbutik, frukt

Bild 3 av 3 I en miljömärkt livsmedelsbutik finns ett brett urval av ekologiska produkter.

—   Bra Miljöval-märkningen driver fram vårt hållbarhetsarbete. Märkningen har bidragit till att vi har tagit viktiga hållbarhetsbeslut, vi säljer exempelvis endast miljömärkt tvättmedel, hushålls- och toalettpapper. Den har också varit en katalysator i utvecklingen av vårt sortiment, till exempel har vi utökat vårt sortiment av ekologiska och hållbara varor enormt mycket – idag har var femte vara i våra butiker någon typ av hållbarhetsmärkning, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Ica Torgkassen

livsmedelsbutik, frukt, miljömärkt, ica-torgkassen, licenstagare

Bild 1 av 1

Ica-Torgkassen i Uppsala ökar urvalet på ekologiskt och vegetariskt.

Ica Torgkassen har varit märkta med Bra Miljöval i 22 år. Butiken uppskattar att märkningen är heltäckande med absoluta krav som verkligen gör skillnad. Butiken känner att det blir en garanti att deras kunder gör ett bra val för miljön.

—   Märkningen hjälper verksamheten att ytterligare ta nya steg i hållbarhetsarbetet, till exempel genom att minska energianvändningen, byta ut kosmetika med farliga kemikalier och ha ett fisksortiment som gynnar havens fiskbestånd. Dessutom är alla medarbetare väl informerade om källsorteringen och de som köper in ser till att öka sortimentet på ekologiskt och vegetariskt, säger Petra Flygare, butikschef Ica Torgkassen.

FJLxL9i2qNc poster image
skog, å, vatten, uppifrån, slingrande, träd, natur, 1176867660

om world ecolabel day

Vad är miljömärkningarnas dag?

I över 50 länder firas oberoende miljömärkningar som guidar till de produkter och tjänster som gör konkreta insatser för miljön. World Global Ecolabel Day har sitt ursprung i Global Ecolabelling Network (GEN) som är en ideell sammanslutning av organisationer som alla arbetar med oberoende miljömärkning. Nätverket bildades 1994 för att stärka och utveckla miljömärkning av produkter och tjänster. 

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Bli först att gilla!