Livsmedelsbutik

Bra Miljöval Livsmedelsbutik ställer höga krav och är en märkning för butiker som vill ligga i framkant. Märkta butiker kan visa att en oberoende part har granskat miljöarbetet. Tillsammans gör vi skillnad.

  • Bli licenstagare
  • Konsument
  • Licenstagare
  • Lättläst

Många vill handla hållbart och nio av tio känner till Bra Miljöval. Att vara märkt med en oberoende miljömärkning bidrar till en hållbar framtid och gör det enkelt att visa upp butikens miljöarbete.

För att klara klimatutmaningen och skydda vår natur så behöver vi alla arbeta för ett hållbart samhälle. Bra Miljöval Livsmedelsbutik är ett verktyg för butiker och konsumenter som vill göra hållbara val. I dagsläget är över 200 butiker märkta.

Våra miljökrav

Kraven för att bli märkt handlar både om sortimentet som kunden möter på hyllorna och om driften av butiken. En butik som är märkt med Bra Miljöval:

  • har ett brett utbud av miljömärkta och ekologiska varor som är lätta för kunden att hitta.
  • säljer inte vissa livsmedel med särskilt stor negativ miljöpåverkan, exempelvis odlade jätteräkor. 
  • säljer inte hudvård och smink med PFAS. PFAS är mycket svårnedbrytbara ämnen som bland annat kan störa våra hormoner och vara cancerframkallande.
  • minskar den egna miljöpåverkan genom att använda miljömärkt el, minskar mängden osorterat avfall och använda miljömärkta rengöringsmedel.
2mDwTN2AE_I poster image

Regelbunden kontroll

Bra Miljöval kontrollerar regelbundet att de märkta butikerna klarar kraven. Vår kontroll består av besök på plats i butik, kontroll av dokument och stickprovskontroller.

Kostnad

Vid ansökan om märkning betalar butiken en ansökningsavgift baserad på omsättningens storlek. Märkta butiker betalar en årlig licensavgift om 0,058 promille av omsättningen, exklusive moms.

Hör av dig om du har frågor

För att öka miljönyttan med märkningen vill vi nå fler licenstagare. Kontakta oss gärna om du vill veta mer om miljömärkning av livsmedelsbutiker. Våra kontaktuppgifter, blanketter till ansökan, miljökrav och licensvillkor finns nedan.

Bli licenstagare

Redo att bli licenstagare? Så här går det till steg för steg. Kontakta oss om ni har frågor vad en ansökan skulle innebära för er.

Kontaktpersoner
Ida Ekqvist
Kontaktperson
Ida Ekqvist
Produktansvarig Livsmedelsbutik070-423 92 20
Kristin Schottenius
Kontaktperson
Kristin Schottenius
Handläggare Livsmedelsbutik073-532 06 48

faq

Frågor och svar om miljömärkt livsmedelsbutik

Få koll på miljökraven på miljömärkt livsmedelsbutik.

ansökan

Så här ansöker din butik att bli miljömärkt

Läs hur ansökningsprocessen går till.

miljöresa, butik, matbutik, utsläpp, vindkraft, jätteräka, fiskguide, hållbar, dagligvara, handel, konsumtion, pilgrimsfalk, miljömärkning, illustration, träd, djur, hus, industri

miljöresan

Hur hållbar är er livsmedelsbutik?

Är din butik en klimatförnekande struts, godhjärtad gorilla eller en fritt flygande falk?

Våra licenstagare berättar...

Elisabeth Pernmyr, hållbarhetschef Willys

Bild 1 av 2 En tredjepartsmärkning ökar trovärdigheten för vårt hållbarhetsarbete och hjälper oss att kommunicera och strukturera vårt arbete.
Elisabeth Pernmyr, Hållbarhetsansvarig på Willys.

Petra Flygare, butikschef Ica Torgkassen

Bild 2 av 2 Ica Torgkassens affärside´är att vara det bästa alternativet för den matintresserade och miljömedmetna kunden. Med Bra miljövals märkning för livsmedelsbutiker får vi hjälp att hålla kolla på att alla delarna i vår verksamhet uppfyller högt ställda miljökrav.
Petra Flygare, butikschef på Ica Torgkassen.