Offentlig upphandling

Offentlig upphandling uppgår till drygt 921 miljarder kronor per år, vilket ger offentlig sektor möjlighet att bli en stor drivkraft för hållbar utveckling. Miljömärkning är ett resurseffektivt sätt för upphandlaren att ställa ambitiösa miljökrav, då märkningsorganisationen står för både kravutveckling och uppföljning. 

Bra Miljöval är en livscykelbaserad miljömärkning som följer standarden ISO 14024.  Detta innebär att märkningen är oberoende från såväl producenten som köparen av den licensierade produkten eller tjänsten.

Ambitionen med Bra Miljöval är att kriterierna ska identifiera de produkter som ligger i miljömässig framkant. Genom att många inköpare, såväl privata som offentliga, ställer krav på märkning så ökar efterfrågan och fler tillverkare ser värdet i ett ambitiöst hållbarhetsarbete.

I takt med teknisk utveckling och marknadsmässiga förutsättningar, så revideras och skärps märkningskriterierna. De märkningsområden som Bra Miljöval drivit under lång tid har därmed skärpts många gånger.

Nedan finns information samlat om vilka regler som gäller och hur du som upphandlare på ett enkelt sätt kan dra nytta av Bra Miljöval och andra hållbarhetsmärkningar i ert arbete. Ytterligare och mer detaljerad vägledning kan ges av Upphandlingsmyndigheten.

Våra märkningsområden

Senaste produkter och tjänster

Kemiska produkter

ICA städservetter 70 st

K. Ungh ABLicensdatum: 30 jun, 2025
Kemiska produkter

AGS 1

Trion Tensid ABLicensdatum: 12 jun, 2025
Kemiska produkter

Eco Graffiti Remover Train

Blue & Green ABLicensdatum: 11 jun, 2025

Nyheter

Debatt: Lär av Norge och Danmarks hållbara upphandling

Vi har tio år på oss att dämpa klimatkrisen, rädda den biologiska mångfalden och se till att mänskliga rättigheter gäller för alla. För att påskynda omställningsarbetet är det dags att ta rygg på Norge och Danmark som ligger steget före Sverige vad gäller ansvarsfull offentlig upphandling, skriver företrädare för Sveriges främsta oberoende hållbarhetsmärkningar som förenas i nätverket Modupp2030.

skola, barn, jordglob, skolmaterial

Debatt: Hållbara inköp nödvändigt för en hållbar värld

Utmaningarna för att skapa en hållbar värld är oerhörda. Klimatkrisen eskalerar så länge vi fortsätter att öka mängden växthusgaser i atmosfären. De senaste fem åren har hungern i världen ökat och situationen förvärrats av den globala pandemin.

Hållbar upphandling med oberoende märkningar

Sex av sju partier vill driva frågan om hållbar offentlig upphandling

Samtliga riksdagspartier som svarat på en ny partienkät från nätverket ModUpp2030 anser att den offentliga upphandlingen ska bidra till en hållbar samhällsutveckling. Sex av partierna uppger också att det är en fråga de kommer att driva under kommande mandatperiod. Enbart två partier, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, vill inte lagstifta om att följa upp hållbarhetskrav.

Partier positiva till märkningar i offentlig upphandling

Debatt: Starkt stöd i riksdagen för hållbarhet i offentliga affärer

Det finns ett brett politiskt stöd för att ge offentlig upphandling en större roll i Sveriges arbete med Agenda 2030. Sex av riksdagspartierna uppger att de under kommande mandatperiod ska driva på för en hållbar offentlig upphandling, visar en ny partienkät från nätverket ModUpp2030. Men vill partierna växla upp arbetet med hållbar upphandling behöver vi lagstifta om att det både ska ställas och följas upp hållbarhetskrav.