Upphandlare
Offentlig upphandling uppgår till drygt 800 miljarder kronor per år, vilket ger offentlig sektor möjlighet att bli en stor drivkraft för hållbar utveckling. Miljömärkning är ett resurseffektivt sätt för upphandlaren att ställa ambitiösa miljökrav, då märkningsorganisationen står för både kravutveckling och uppföljning.
Här kan du läsa om kriterierna för de olika märkningsområdena, hur det går till att ansöka om licens, hur Bra Miljöval granskas som märkningssystem och samarbetet ModUpp2030 mellan sju tredjepartscertifieringar. På sidan kan du även söka efter produkter och tjänster märkta med Bra Miljöval.
hållbar upphandling
För en modern och hållbar upphandling
Bra Miljöval (Naturskyddsföreningen), EU-Ecolabel, Fairtrade, KRAV, MSC, Svanen (Miljömärkning Sverige) och TCO Certified (TCO Development) står bakom Modupp2030. Vi samarbetar för att driva på en modern och hållbar offentlig upphandling som bidrar till uppfyllandet av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Ett samarbete som startades redan 2014.
Ansökningsprocess
Ansökan steg för steg
Läs hur det går till att ansöka om licens för att miljömärkta en produkt eller tjänst.
tillförlitlig miljömärkning
Även vi granskas
För att säkerställa att Bra Miljöval är en tillförlitlig miljömärkning så granskas även Bra Miljöval som licensgivare. Märkningen har genomgått en kontroll enligt GENICES (Global Ecolabelling Network's Internationally Coordinated Ecolabelling System) som utförs av Global Ecolabelling Network (GEN). GEN är ett internationellt nätverk för organisationer som arbetar med miljömärkning och arbetar för att främja, förbättra och utveckla miljömärkning av produkter och tjänster.
Senaste produkter och tjänster
Nyheter
Debatt: Lär av Norge och Danmarks hållbara upphandling
Vi har tio år på oss att dämpa klimatkrisen, rädda den biologiska mångfalden och se till att mänskliga rättigheter gäller för alla. För att påskynda omställningsarbetet är det dags att ta rygg på Norge och Danmark som ligger steget före Sverige vad gäller ansvarsfull offentlig upphandling, skriver företrädare för Sveriges främsta oberoende hållbarhetsmärkningar som förenas i nätverket Modupp2030.