Nya miljökrav för persontransporter gör det lättare att utveckla hållbara transportsystem

Den 9 september presenteras nya miljökrav på persontransporter från miljömärkningen Bra Miljöval. Bakgrunden till nya krav är utveckling av färdmedlens teknik och förändrade resmönster. Genom att kraven nu även har anpassats efter olika färdsätt kan miljömärkningen driva på respektive bransch till ett mer hållbart transportsystem.

Bra Miljöval miljömärkning för persontransporter har funnits sedan 1994. Syftet med miljömärkningen är att minska transporternas negativa påverkan på miljön.

Fram till nu har kraven varit desamma oavsett färdsätt, men dessa skiljer sig nu åt.
—    Genom att ha anpassade krav för respektive färdsätt kan vi enklare driva på utvecklingen av ett hållbart transportsystem. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa resenärer och upphandlare att välja transporttjänsterna med lägst miljöpåverkan. De olika färdsätten är cykel- och bildelning, taxi, långfärdsbuss, stads- och regionbuss, spårtrafik och fartyg, säger Eva Eiderström, chef Bra Miljöval.

Aktörer inom persontransporter som kommer att ansöka om miljömärkning till de nya miljökraven anser att det är ett led i att utveckla hållbara transporter. Skånetrafiken vill att deras trafik både ska ha ett minimalt miljöavtryck och skapa så mycket samhällsnytta som möjligt. 
—    Trafikens märkning med Bra Miljöval hjälper oss att på ett enkelt och tydligt sätt kommunicera vår trafiks miljöprestanda till våra kunder, medarbetare och allmänheten samtidigt som den hjälper oss att styra mot våra mål, säger Iris Rehnström, Miljö- och hållbarhetsansvarig på Skånetrafiken.

Leverantören av fordonspool, OurGreenCar, vill fortsatt vara miljömärkta och deras kunder uppskattar detta.
—    Bra miljöval-licensen blev ett naturligt val för oss. Kriterierna är tuffa att efterleva, men vi vill inte kompromissa när det gäller hållbarhet. Något som även visat sig vara högt värderat av våra kunder, säger Kenneth Falk, Co Founder & Sales OurGreenCar.

Mer information

Bra Miljöval Persontransporter miljökrav

Kontakt:
Sara Widman
, Kommunikatör Bra Miljöval
Sara.widman@naturskyddsforeningen.se, 0707-29 18 52

Marielle Aspevall, Produktansvarig Persontransporter
Marielle.aspevall@naturskyddsforeningen.se, 0709-21 97 22

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Bli först att gilla!