Res miljömärkt i sommar

Sommar betyder ofta ökat resande och det finns många sätt att resa miljömärkt i Sverige. En resa märkt med Bra Miljöval ger begränsad klimatpåverkan, har låga hälso- och miljöfarliga utsläpp samt bidrar till att det vid produktionen av fordon och dess drivmedel tas större hänsyn till miljö och sociala värden. Märkningen arbetar för att utveckla hållbara transporter.

­­– Det är glädjande att det finns olika resebolag som vill ta ansvar för miljön och väljer att miljömärka sina resor. För att bli miljömärkt ställer Bra Miljöval strikta krav på bland annat utsläpp, klimatpåverkan och hur fordonen rengörs, säger Marielle Aspevall, produktansvarig Bra Miljöval Transporter.

Tips på miljömärkt resande

🥾På webbsidan Vandra med koll finns Skånes vandringsleder sammankopplat med befintligt kollektivtrafikutbud.

🚲Upplev Skåne på cykel. Ta cykeln för en liten utflykt eller till och med att använda den för en semesterresa med övernattning. Med Pågatågen går det att cykla i en riktning och ta cykeln på tåget i den andra, vilket öppnar för nya upplevelser.

⛴ Prova att hyra en sightseeingbåt i Stockholms skärgård till möhippan, kompisgänget eller jubilaren. Eller varför inte besöka Fotografiska.

🚎 Med Bus4You går det att resa till olika orter i Sverige, Norge och Danmark, bland annat Olso och Köpenhamn.

🚎 Med Högbergs bussresor kan du exempelvis boka en resa till teater, slott, musikevenemang i sommar.

🚉 Åk tåg och upplev vackra platser i Sverige som utmanar utlandsresorna. Med Skånetrafiken går det att resa tre personer på en biljett i sommar.

🚎 🚉 Med Bra Miljöval-märkt buss, pendeltåg och tunnelbana kan du upptäcka många nya platser runt omkring i Stockholms län.

🚙 OurGreenCar bilpool passar för utflykter med bil i sommar.

⚡️ Om du hemestrar med elbil, ladda den med Bra Miljöval-märkt el. Miljömärkt el ställer krav på att den förnybara elproduktionen tar hänsyn till djur och natur. Här hittar du miljömärkt el efter vägarna.

🚉 Om du ska resa med flyg från Arlanda – välj att resa dit med tåg eller buss. Resor med Arlanda Express och Vy Flygbussarna är miljömärkta. Med Vy Flygbussarna kan du även resa till och från flygplatser i Stockholm, Göteborg och Malmö

Klimatberäkna din resa och få fler tips

klimatsemester.se finns fler restips och där går det även att klimatberäkna sin resa. Trevlig tur!

restips i sommar

Resor märkta med Bra Miljöval

A-train (Arlanda express) – tågtrafik mellan Stockholm City och Arlanda
Eco Sightseeing – eldrivna båtturer i Stockholms skärgård
Högbergs Bussresor - bussresor i Sverige och Europa.
OurGreenCar – fordonspooler i Sverige
Skånetrafiken – tåg- och busstrafik i Skåne och Danmark samt serviceresor. Skånetrafiken kör Öresundstågen.
SL – spår- och busstrafik i Stockholm
Vy Bus4You – busstrafik i Norden
Vy Flygbussarna - busstrafik


miljökrav på miljömärkta resor

Några miljökrav på Bra Miljöval-märkta resor

Cykeldelning: fordonsproduktion, service och reparation, ökad genomsnittlig användning per fordon, hantering av uttjänta komponenter, förnybar och miljömärkt el.
Bildelning: klimatpåverkan, utsläppsklass, drivmedel, förnybar och miljömärkt el, rengöring av fordon, att det är flera användare per bil per månad, tillgänglighet och att även mindre fordon än bilar erbjuds.
Taxi:  att det är el-, bränslecells- eller biogasfordon, krav på drivmedlet samt rengöring.
Buss, långfärd: utsläppsklass, klimatpåverkan, krav på drivmedlet samt på rengöring och miljömärkt ombord.
Buss, läns- och stadstrafik: fordonsproduktionen, utsläppsklass, klimatpåverkan, drivmedel samt på rengöring och miljömärkt ombord.
Spårtrafik: fordonsproduktionen, drivmedlet, energianvändning, krav på rengöring och miljömärkt ombord samt krav vid servering av livsmedel ombord.

Ikon Bra Miljöval Persontransport

Res miljösmart med Bra Miljöval Persontransporter

En resa märkt med Bra Miljöval har mindre klimatpåverkan samt låga hälso- och miljöfarliga utsläpp. Vi miljömärker resor med bland annat bussar, tåg, fartyg och taxi.

Om märkningen
Gillas av 1