Ladda bilen med Bra Miljöval-märkt el

450 av 3000 snabbladdningsstationer i Sverige har miljömärkt el. Det visar en ny kartläggning som Bra Miljöval har gjort bland landets största snabbladdningsoperatörer. Och antalet beräknas bli fler.  

Kartläggningen av vilken el som finns på snabbladdningsstationerna gjordes bland de elva laddoperatörer med de största laddnätverken för snabb- och supersnabb/ultrasnabb laddning i Sverige. Syftet var att de som snabbladdar sin elbil ska få kännedom om hur elen på laddstationerna produceras. Kartläggningen visade att alla laddoperatörer har förnybar el och att två av dem dessutom har Bra Miljöval-märkt el.  

— Genom att få vetskap om vilken el det finns på olika laddstationer kan många nu välja att ladda bilen med miljömärkt el. Det är glädjande att alla laddstationer i kartläggningen har förnybar el och att det även finns en hel del som har miljömärkt el. Nu hoppas jag att fler laddoperatörer väljer miljömärkt el för att bidra till att minska elbilarnas miljöpåverkan vid drift, säger Marielle Aspevall, produktansvarig Bra Miljöval Transporter.

Eviny och Vattenfall InCharge är de laddoperatörer som idag har miljömärkt el. Tillsammans har de cirka 450 laddpunkter på nära 180 olika platser.  

— Det är viktigt att vår bransch är ledande i omställningen och att vi förenklar det hållbara valet för både för privatpersoner och företag. El märkt med Bra Miljöval är ett steg i rätt riktning för att nå dit, säger Sebastian Andersson, Platsutvecklingschef Eviny. 

— Vattenfall InCharge vill att hela Sverige ska kunna ladda smart, enkelt och hållbart. Genom att ta ett gemensamt ansvar når vi de viktiga miljömålen snabbare. Det känns bra att varje elbilist som laddar hos oss bidrar till att minska elproduktionens miljöpåverkan och gör transportsektorn mer fossilfri, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-mobility

Miljömärkt el går till energi- och miljöprojekt  

Bra Miljöval-märkt el skiljer sig från förnybar el eftersom miljömärkningen ställer hårda krav på hur elen produceras och arbetar för att miljöpåverkan från elproduktion ständigt minskar. Dessutom går pengar för varje såld kilowattimme miljömärkt el till olika projekt för att reparera miljöskador och minska elanvändningen genom energieffektivisering. Intresset för miljömärkt el i Sverige är högt och 2021 låg försäljningen på nära 10 500 gigawattimmar. Detta gjorde att nära 25 miljoner kronor avsattes till Bra Miljöval fondprojekt.  

Hitta miljömärkt el på vägen  

Evinys stationer ligger utspritt i landet och är placerade vid bland annat ICA-butiker och vid köpcentrum. Vattenfalls egna InCharge-stationer finns bland annat på Max Burgers, vid Willys och olika köpcentrum.  

Om kartläggningen  

I kartläggningen, som avslutades i början av juni, ingick laddoperatörerna Allego, E.ON, Eviny, Vattenfall InCharge, Ionity, Mer Sweden AB, Recharge, Skellefteå Kraft, Tesla, Circle K och OKQ8. Ovanstående laddoperatörer tillhandahåller tillsammans cirka 3 000 laddpunkter med en effekt på 50 kW eller mer.  

Om laddstationer  

Laddstationerna i Sverige kan delas in i två grupper: snabbladdare/ supersnabbladdare/ ultrasnabbladdare (DC) och destinationsladdare (AC). Snabbladdare är den vanligaste typen av laddare som finns längs vägen. De har en hög effekt och ger en snabb laddning som är bra vid längre resor (50 kW och uppåt). Destinationsladdare (normalladdning) ligger oftast vid en besöksparkering eller i ett parkeringshus och har upp till 22 kW i effekt.  

Källor:

Ikon Bra Miljöval Elenergi

Välj el märkt med Bra Miljöval

Genom att teckna ett elavtal märkt med Bra Miljöval gör du en stor insats för miljön på ett enkelt sätt.

Se våra miljökrav
Gillas av 3