Spara el och spara pengar – fem tips

Det är kallt och elmätarna går varma. Vi bjuder på några tips hur du kan spara el hemma. Och samtidigt spara pengar.

Visst gör det skillnad vilken el vi väljer i elavtalet, men bäst för klimat och miljö är att vi använder mindre energi och hittar sätt att energieffektivisera. Här finns några tips som vi kan tänka i vardagen.

1. Anpassa värmen efter ditt behov

Genom att anpassa värmen inomhus kan energianvändningen minska. Se över temperaturnivån i de olika rummen. Det kanske går att sänka temperaturen i sovrum, förråd och källare. En generell regel är att en grads sänkning kan minska användningen med cirka fem procent. Använd gärna programmerbara termostater för att anpassa temperaturen baserat på dina rutiner. Se även till att element inte täcks av möbler och att termostater fungerar. Har du vattenburen värme bör elementen vara avluftade. Bor du i hus, se även över värmesystemet och hur huset är isolerat.

2. Släck lampor och dra ut kontakter

Släck lampor och stäng av apparater när de inte används. Och byt till LED-lampor som är fem till sex gånger effektivare än halogenlampor och tio gånger effektivare än gamla glödlampor.

3. Duscha effektivt

Använd snålspolande munstycken och effektiva blandare när du duschar. Ta ett bad i stället för att duscha längre stunder.

4. Fyll tvättmaskinen

Välj eco-programmet på tvättmaskinen och tvätta när maskinen är fylld. Tänk även på att den mesta tvätten kan tvättas i 40 grader. Torka kläderna främst på klädstrecket och använd torktumlare och torkskåp sparsamt. Gamla torkskåp kan förbruka mycket el.

5. Ha rätt temperatur på kyl och frys

För både låg energianvändning och bra matförvaring ska kylen ha +4 grader Celsius och frysen -18 grader Celsius. Frosta dessutom av frysen och undvik gamla frysboxar.

Källor: Energimyndigheten

Här är energibolag med Bra Miljöval el

Klicka vidare och lägg till Bra Miljöval till ditt elavtal. Så enkelt är det att hjälpa miljön.

miljöfond, miljöfondsprojekt, länstyrelsen, kalmar, emån, elenergi, fiskväg, vandringshinder, rivning, vattendrag, biologisk, mångfald, Emån

Försäljning av el märkt med Bra Miljöval går till miljöprojekt

Bra Miljöval fonder är Energifonden, Miljöfonden och Skogsfonden. Pengarna ska användas till att minska elens påverkan på miljön.

Se genomförda fondprojekt
Bli först att gilla!