Lev mer hållbart med liten budget – 6 tips 

Det behöver inte vara dyrt att leva hållbart. Det finns små saker i vardagen som vi kan göra för att ändra våra levnadsvanor. Här kommer några tips. 

L0Z0GzDbUIo poster image

1. Låna från andra 

Det är onödigt att köpa något som sällan används. Se om du i stället kan låna från en närstående eller från appar och hemsidor. Exempel på saker går att låna är böcker, sportutrustning, fordon, verktyg, kläder och leksaker.  

2. Reparera tekniken

Oavsett om batteriet är dåligt eller skärmen har spruckit är det miljövänligare att reparera telefonen än att köpa en ny. På YouTube finns det guider om hur du lagar din telefon själv, men det går också lämna in den till ett proffs. Detsamma gäller för andra teknikprylar.    

3. Vårda dina saker 

När du tar hand om dina ägodelar förlänger du produktens livslängd. Kläder som tvättas i för hög temperatur kan förstöras. Undvik även att tvätta oftare än du behöver, det skapar slitage. Ibland räcker det att lufta kläderna. 

Glöm inte bort att det finns fler saker som du kan vårda. Här hittar du en artikel med tips på hur du vårdar dina skor. 

4. Undvik skadliga rengöringsprodukter 

Många rengöringsprodukter innehåller ämnen som är skadliga för miljön. Välj kemiska produkter märkta med exempelvis Bra Miljöval. Produkterna följer strikta miljökrav som inte tillåter ingredienser som är skadliga för miljön eller hälsan.  

5. Vardagshandla miljömärkt 

Att handla i en miljömärkt livsmedelsbutik är en enkel förändring för att leva mer hållbart. En livsmedelsbutik märkt med Bra Miljöval ställs miljökrav på både sortiment och hur butiken drivs. Butikerna får inte sälja särskilda produkter som kan vara skadliga för miljön eller hälsan och ska dessutom ha ett brett utbud av miljömärkta och ekologiska varor. Butiken ska även minska miljöpåverkan genom att använda miljömärkt el och rengöringsprodukter, samt minska mängden avfall.  

6. Undvik engångsprodukter  

Många av de engångsprodukter vi använder kan bytas ut till mer hållbara alternativ. Använd gärna flergångsprodukter som tvättbara kaffefilter eller bomullspads. De är gjorda på tyg istället för papper och plast, vilket möjliggör fler användningstillfällen. Välj egen termosmugg istället för pappmuggar.

Tjejer - använd menskopp eller menstrosor i stället för bindor och tamponger. Menskoppen steriliseras från bakterier när den kokas och menstrosor tvättas som vanligt i maskin. Dessutom kan produkterna hålla i flera år.  

Av: Tova Halme

Källor:

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Gillas av 1