Res miljömärkt i sommar

Sommar betyder ofta ökat resande och det finns många sätt att resa miljömärkt i Sverige. En resa märkt med Bra Miljöval ger begränsad klimatpåverkan, har låga hälso- och miljöfarliga utsläpp samt bidrar till att det vid produktionen av fordon och dess drivmedel tas större hänsyn till miljö och sociala värden. Märkningen arbetar för att utveckla hållbara transporter.

­­– Det är glädjande att det finns olika resebolag som vill ta ansvar för miljön och väljer att miljömärka sina resor. För att bli miljömärkt ställer Bra Miljöval strikta krav på bland annat utsläpp, klimatpåverkan och hur fordonen rengörs, säger Jesper Peterson, enhetschef Bra Miljöval.

Tips på miljömärkt resande i sommar

🥾På webbsidan Vandra med koll finns Skånes vandringsleder sammankopplat med befintligt kollektivtrafikutbud.

⛴ Prova sightseeingbåt till Fotografiska museet i Stockholm hela sommaren till och med den 13 augusti. Alla dagar mellan kl 11-17. Från Nybroviken varje hel och halvtimme - från Fotografiska kvart i och kvart över. 

🚎 Med Bus4You går det att resa till olika orter i Sverige, Norge och Danmark, bland annat Olso och Köpenhamn. Extraturer till konserterna på Ullevi går mellan 8-13 juli.

🚉 Åk tåg och upplev vackra platser i Sverige som utmanar utlandsresorna. SJ har 10 procent rabatt för medlemmar i Naturskyddsföreningen via Naturkontakt.

🚎 🚉 Med Bra Miljöval-märkt buss, pendeltåg och tunnelbana kan du upptäcka många nya platser runt omkring i Stockholms län

🚙 OurGreenCar bilpool passar för utflykter med bil i sommar.

⚡️ Om du hemestrar med elbil, ladda den med Bra Miljöval-märkt el. Miljömärkt el ställer krav på att den förnybara elproduktionen tar hänsyn till djur och natur. Här hittar du miljömärkt el efter vägarna.

🚉 Om du ska resa med flyg från Arlanda – välj att resa dit med tåg. Arlanda Express resor är miljömärkta.

Res miljömärkt i sommar
Res miljömärkt i sommar

restips i sommar

Resor märkta med Bra Miljöval

A-train (Arlanda express) – tågtrafik mellan Stockholm City och Arlanda
Eco Sightseeing – eldrivna båtturer i Stockholms skärgård
OurGreenCar – fordonspooler i Sverige
SJ – tågtrafik i hela Sverige
Skånetrafiken – tåg- och busstrafik i Skåne och Danmark samt serviceresor. Skånetrafiken kör Öresundstågen.
SL – spår- och busstrafik i Stockholm
Vy Bus4You – busstrafik i Norden


miljökrav på miljömärkta resor

Några miljökrav på Bra Miljöval-märkta resor

Cykeldelning: fordonsproduktion, service och reparation, ökad genomsnittlig användning per fordon, hantering av uttjänta komponenter, förnybar och miljömärkt el.
Bildelning: klimatpåverkan, utsläppsklass, drivmedel, förnybar och miljömärkt el, rengöring av fordon, att det är flera användare per bil per månad, tillgänglighet och att även mindre fordon än bilar erbjuds.
Taxi:  att det är el-, bränslecells- eller biogasfordon, krav på drivmedlet samt rengöring.
Buss, långfärd: utsläppsklass, klimatpåverkan, krav på drivmedlet samt på rengöring och miljömärkt ombord.
Buss, läns- och stadstrafik: fordonsproduktionen, utsläppsklass, klimatpåverkan, drivmedel samt på rengöring och miljömärkt ombord.
Spårtrafik: fordonsproduktionen, drivmedlet, energianvändning, krav på rengöring och miljömärkt ombord samt krav vid servering av livsmedel ombord.

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Gillas av 1