Internationella miljömärkningarnas dag

I dag är det World Ecolabel Day, Miljömärkningarnas dag, som uppmärksammar vikten att göra hållbara val i vardagen. I över 50 länder firas oberoende miljömärkningar som guidar till de produkter och tjänster som gör konkreta insatser för miljön.

World Global Ecolabel Day har sitt ursprung i Global Ecolabelling Network (GEN) som är en ideell sammanslutning av organisationer som alla arbetar med oberoende miljömärkning. Nätverket bildades 1994 för att stärka och utveckla miljömärkning av produkter och tjänster. 

– Produkter och tjänster märkta med oberoende miljömärkning uppfyller högt ställda krav för både människor och miljön, säger Eva Eiderström på Bra Miljöval. Dessutom höjs miljökraven i takt med nya förutsättningar vilket driver på branscher att utveckla och höja sitt ansvarstagande för miljön.

Många företag och branscher skapar egna märkningar och loggor, vilket försvårar för konsumenter att välja rätt för sin egen hälsa och för miljön. Kraven är ofta låga och går många gånger inte att ta del av. En oberoende märkning är varken kopplad till säljaren eller köparen utan ställer krav utifrån miljönytta.

– Kraven hos oberoende märkning ser till miljöns bästa och anpassas inte till enskilda företag eller produkter. Kriterierna är strikta och går lätt att ta del av. Alla oberoende miljömärkningar arbetar i enlighet med en global standard och genomgår regelbundet kontroller för att säkerställa miljömärkningens tillförlitlighet, säger Eva.

Flera sätt att fira World Ecolabel Day

  • Välj miljömärkta produkter och tjänster.
  • Gör en video på din miljömärkta favoritprodukt och publicera den.
  • Berätta för vänner och familj varför du väljer att handla miljömärkt.
  • Blogga eller skriv i sociala medier och dela med dig dina erfarenheter om miljömärkta produkter. 
  • Kontakta ett företag som du tycker ska miljömärka en produkt eller tjänst.
Bli licenstagare till Bra Miljöval

Bli licenstagare

Redo att bli licenstagare? Så här går det till steg för steg. Kontakta oss om ni har frågor vad en ansökan skulle innebära för er.

Så här går det till
Bli först att gilla!