Mycket energi på VIND2022
46 utställare, över 700 besökare och massor med energi. Det kan sammanfatta Vindkonferensen som hölls på Münchenbryggeriet i Stockholm den 30 november. Förkorta tillståndsprocessen, utbyggnad av vindkraft och hur kan politiken underlätta energiomställningen var några av samtalsämnena under dagen.
En stor variation från energibranschen var på plats på konferensen. Vindkraftsföretag, elhandlare, teknikföretag, och konsulter var några av utställarna. Och även Bra Miljöval.
— Det var en bra blandning av både utställare och besökare. Viljan att satsa och vara en del av energiomställningen är central. Och det fanns både intresse och frågor kring miljömärkning av el från vindkraft. Flera undrade om miljökraven, stoppområden för vindkraft och hur Energifonden fungerar, berättar Kim Blomster, produktansvarig Bra Miljöval Elenergi.
Under dagen hölls en rad seminarier. Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige pratade om vilken roll näringslivet spelar in i omställningen som leder till fossilfrihet. Energimarknadsinspektionen, Svenska Kraftnät och Havs- och Vattenmyndigheten diskuterade vikten om en samsyn mellan myndigheter för att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären senast år 2045. Under ett seminarium framhävdes att delar av industrin redan påbörjat en bred elektrifieringsprocess. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén berättade om att vindkraft är en viktig del av energiomställningen.
— Dagen bjöd på många intressanta och givande samtal, avslutar Kim.