Välj en ekosemla för naturen och djuren

Semlan, ett oemotståndligt bakverk, har förgyllt tillvaron hos människor i Sverige och Finland i hundratals år. Bara på fettisdagen äter vi cirka sex miljoner semlor i Sverige. Väljer du ekologiska semlor eller ekologiska ingredienser till semmelbaket bidrar du till positiva effekter för miljön, naturen och djuren.  

Vi äter stora mängder semlor under ett år och det går åt 132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma till produktionen av bakverket. Om alla dessa ingredienser var ekologiska skulle det göra stor skillnad. 

Mjölken... 

Den ekologiska mjölkproduktionen, jämfört med den konventionella, bidrar till färre kemikalier i naturen, friskare vatten och en rikare biologisk mångfald. Det beror på att djuren på ekologiska gårdar främst äter egenproducerat foder som inte är besprutat med bekämpningsmedel. Det ekologiska jordbruket ställer även krav på att djuren ska ha tillgång till utomhusvistelse, vilket ger djuren möjlighet till bete. Att ha betande djur i jordbruket gynnar både djurvälfärden och har stor påverkan på den biologiska mångfalden. Studier har visat  att det finns ungefär 30 procent fler arter på ekologiska gårdar jämfört med konventionella gårdar.  I Bra Miljöval-märkta livsmedelsbutiker finns ett brett urval av ekologiska mejeriprodukter. 

Mandeln... 

Mandeln i mandelmassan, som för många är en viktig del av semlan, växer ofta i torra områden och kräver stora mängder vatten vid odlingen. För att odla en enda mandel går det åt hela 12 liter vatten! Därför bör vi begränsa vår konsumtion av mandel och välja våra tillfällen att äta mandel noga. Om du väljer att köpa mandlar till semmelbaket, köp gärna ekologiska. Du kan också prova att ersätta mandelmassan med en härlig hemmagjord pumpamassa.  

Vill du inte baka semlan själv, välj ett bageri som bakar sina semlor på ekologiska råvaror. För miljön, naturen och djurens skull.

Glad fettisdag!

Författare: Jenny Ahlinder

Pumpamassa  

Ingredienser: 
150 g ekologiska pumpakärnor 
150 g ekologiskt rörsocker 
1 krm salt 

Gör så här: 

  • Lägg de ekologiska pumpakärnorna i vatten över natten. 
  • Häll av vattnet, tillsätt socker och salt.  
  • Mixa ingredienserna i en matberedare tills du får en slät pumpamassa. För att pumpafröna ska släppa sitt fett vilket gör pumpamassan krämig, krävs en stunds mixande på hög effekt i matberedaren.  

Källor

ikon, livsmedelsbutik

Om Bra Miljöval Livsmedelsbutik

Bra Miljöval Livsmedelsbutik ställer höga krav och är en märkning för butiker som vill ligga i framkant. Märkta butiker kan visa att en oberoende part har granskat miljöarbetet. Tillsammans gör vi skillnad.

Läs om märkningen
Gillas av 2