Välkommen Kristin Schottenius!

Kristin är ny på Bra Miljöval och arbetar med att miljömärka livsmedelsbutiker. Här berättar hon om sin bakgrund inom hållbar mat, varför hon valde Bra Miljöval och vad hon jobbar med just nu.

Kristin är miljövetare och humanekolog. Hon har på flera sätt jobbat med att inspirera människor till miljömedvetna matvanor. I fem år drev hon ett eget cateringföretag med ekologisk och vegetarisk mat. Parallellt höll hon även föreläsningar och workshops kring hållbar mat. Att få vara med och påverka en större del av livsmedelsbranschen drog henne till Bra Miljöval. 

— Jag sökte mig till Bra Miljöval för att arbeta bredare med livsmedel och miljöfrågor.  Under flera år har jag inspirerat konsumenter till mer hållbara matvanor. Nu vill jag även stödja livsmedelsbutiker att arbeta hållbart och på så sätt nå ännu fler konsumenter. Med miljömärkningen kan vi påverka branschen att ta ytterligare steg i klimat- och miljöarbetet. Det känns viktigt och roligt att Bra Miljövals kriterier är omfattande och ställer krav på så många delar av matbutikens verksamhet, säger Kristin. 

Just nu förbereder Kristin lokala kontroller av att de märkta livsmedelsbutikerna lever upp till miljökraven. 

— Kontrollanter besöker varje märkt butik för att se att de klarar miljökraven. De tittar bland annat på att ekologiska och miljömärkta varor är tydligt skyltade samt undersöker de produktgrupper där butikerna endast får sälja miljömärkta varor, förklarar Kristin.  

Vid sidan om kontrollerna har Kristin bland annat skrivit om hållbar mat och guidat kring framtagandet av en receptbroschyr till Naturskyddsföreningens kampanj Miljövänliga veckan som i år har temat ekofrukost.  

ikon, livsmedelsbutik

Om Bra Miljöval Livsmedelsbutik

Bra Miljöval Livsmedelsbutik ställer höga krav och är en märkning för butiker som vill ligga i framkant. Märkta butiker kan visa att en oberoende part har granskat miljöarbetet. Tillsammans gör vi skillnad.

Läs om märkningen
Bli först att gilla!