En hållbar jul – för miljö och plånbok

Maten är en central del av julfirandet för de flesta. De flesta sparar hellre in på restaurangbesök, julklappar och resor – än på maten till julbordet.  Mitt i allt julstök kan det vara lätt att glömma av den miljömässiga hållbarheten. Att fira en miljö- och plånboksschysst jul kan upplevas vara en utmaning. Här kommer fem tips.  

1. Satsa på de populära rätterna

Avgränsa julbordet och välj rätter som de flesta av gästerna tycker om. Genom att laga ett färre antal rätter och fokusera på ekologiska ingredienser minskar du risken för onödigt svinn, som både är dåligt för miljö och plånbok. Dessutom behöver du inte spendera lika mycket tid framför spisen. I en undersökning svarade 96 procent att de får rester över från julbordet, och en fjärdedel uppgav att man slänger upp till 25 procent av julmaten. Dystra siffror.  

2. Välj vego, eko och naturbeteskött

Enligt en undersökning utförd av Livsmedelsföretagen önskar många ett julbord rikt på kött och chark. Dessa råvaror är dock problematiska ur ett miljöperspektiv och dessutom är de kostsamma för plånboken. En god idé är att minska antalet rätter som innehåller kött- och charkprodukter och välja ekologisk- eller naturbeteskött till de resterande. I tider av ökande matpriser, minskar faktiskt prisskillnaden på konventionellt- och ekologiskt producerade råvaror.  

3. Skippa ljus av fossil råvara

Välj miljömärkta ljus av stearin eller bivax och skippa ljusen av paraffin, eftersom de tillverkas av fossil råvara som olja. Genom att välja ljus av förnybara råvaror som stearin och bivax minskar du utsläppen av växthusgaser. Bra miljöval-märkta butiker har ett brett sortiment av miljömärkta ljus – perfekt till julmyset!  

4. PFAS-fritt julbad

PFAS är en grupp ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. I tider av festligheter kanske vissa unnar sig ett härligt julbad eller lite extra glitter på ögonlocket. Tyvärr finns PFAS i en rad olika skönhetsprodukter hos populära märken på den svenska marknaden. I dusch- och badprodukter märkta med Bra Miljöval är varken PFAS eller andra hormonstörande ämnen tillåtna. Livsmedelsbutiker märkta med Bra Miljöval har ett brett sortiment av miljömärkta hygienprodukter utan PFAS.

5. Julklappen

För de som inte kan tänka sig en jul utan klappar rekommenderar vi Naturskyddsföreningens julbutik. Genom att handla dina klappar där, bidrar du till arbetet för en frisk och levande planet. Andra hållbara alternativ är den secondhandfyndade-, miljömärkta- eller hemmagjorda klappen. Eller varför inte skämma bort nära och kära med en konsertupplevelse?  

Källor:

ikon, livsmedelsbutik

Om Bra Miljöval Livsmedelsbutik

Bra Miljöval Livsmedelsbutik ställer höga krav och är en märkning för butiker som vill ligga i framkant. Märkta butiker kan visa att en oberoende part har granskat miljöarbetet. Tillsammans gör vi skillnad.

Läs om märkningen
Gillas av 3