Grönt på grillen ger bättre eftersmak

Värmen är här och doften av grillat sprider sig mellan husknutarna. Vad du väljer att lägga på gallret har stor betydelse för din miljöpåverkan.  Att byta ut köttet mot något vegetariskt minskar matens genomsnittliga klimatpåverkan rejält. Dessutom är vegetariskt protein generellt ett bättre alternativ för plånboken, eftersom råvarornas pris ofta är lägre och hållbarheten längre.

Grönsaker i grillfokus 

Låt grönsakerna få vara middagens stjärna och behandla dem lika noggrant som du skulle göra med en köttbit. Grilla tex zucchiniskivor, halverade paprikor och majskolvar på indirekt värme tills de får mycket färg. Pensla med en örtig grillolja efter du tagit av dem från grillen och servera med en aioli och en proteinrik sallad med bönor, fetaost och massa rostade frön. Färgglatt och smakrikt! 

Välj ekologiskt eller naturbeteskött 

Men... Om man ändå vill äta kött ibland? Se köttet som ett tillbehör snarare än huvudråvara och ät det vid speciella tillfällen. Välj alltid ekologiskt- eller naturbeteskött. Ekologiskt jordbruk använder inte konstgödsel vilket framställs med hjälp av fossila bränslen och framställningen är en energikrävande process. Det ekologiska jordbruket bidrar till färre kemikalier i naturen, friskare vatten och en rikare biologisk mångfald. Naturbeteskött bidrar till att hålla våra landskap öppna och värnar extra om djurens hälsa under uppfödningen. 

Grillhandla i Bra Miljöval-märkta butiker  

Oavsett om du vill grilla grönsaker, ekokött eller en växtbaserad burgare hittar du en rad goda  alternativ i Bra Miljöval-märkta butiker. Butikerna har krav på sig att bidra till förändrade konsumtionsmönster av proteiner genom att verka för att öka försäljningen av vegetariska proteinkällor. Butiken ska årligen göra en handlingsplan över hur målen ska nås, samt lyfta fram en produkt med vegetariskt protein i sin marknadsföring minst en gång i månaden. Syftet med kraven är att fler ska byta ut köttet mot vegetariskt protein och därmed minska den klimat- och miljöpåverkan som är kopplad till kosten. Gör ett bra val för miljön och släng nåt grönt på grillen! Självklart grillar du ditt goda gröna över Bra Miljöval-märkt grillkol och tänder med Bra Miljöval-märkta tändkuber. Fler tips om hur du grillar miljösmart hittar du här: https://www.bramiljoval.se/artiklar/tips-hur-du-grillar-miljosmart/ 

Trevlig sommar! 

Källor:

ikon, livsmedelsbutik

Om Bra Miljöval Livsmedelsbutik

Bra Miljöval Livsmedelsbutik ställer höga krav och är en märkning för butiker som vill ligga i framkant. Märkta butiker kan visa att en oberoende part har granskat miljöarbetet. Tillsammans gör vi skillnad.

Läs om märkningen
Gillas av 1