Grönt på grillen ger bättre eftersmak
Värmen är här och doften av grillat sprider sig mellan husknutarna. Vad du väljer att lägga på gallret har stor betydelse för din miljöpåverkan. Att byta ut köttet mot något vegetariskt minskar matens genomsnittliga klimatpåverkan rejält. Dessutom är vegetariskt protein generellt ett bättre alternativ för plånboken, eftersom råvarornas pris ofta är lägre och hållbarheten längre.
Grönsaker i grillfokus
Låt grönsakerna få vara middagens stjärna och behandla dem lika noggrant som du skulle göra med en köttbit. Grilla tex zucchiniskivor, halverade paprikor och majskolvar på indirekt värme tills de får mycket färg. Pensla med en örtig grillolja efter du tagit av dem från grillen och servera med en aioli och en proteinrik sallad med bönor, fetaost och massa rostade frön. Färgglatt och smakrikt!
Välj ekologiskt eller naturbeteskött
Men... Om man ändå vill äta kött ibland? Se köttet som ett tillbehör snarare än huvudråvara och ät det vid speciella tillfällen. Välj alltid ekologiskt- eller naturbeteskött. Ekologiskt jordbruk använder inte konstgödsel vilket framställs med hjälp av fossila bränslen och framställningen är en energikrävande process. Det ekologiska jordbruket bidrar till färre kemikalier i naturen, friskare vatten och en rikare biologisk mångfald. Naturbeteskött bidrar till att hålla våra landskap öppna och värnar extra om djurens hälsa under uppfödningen.
Grillhandla i Bra Miljöval-märkta butiker
Oavsett om du vill grilla grönsaker, ekokött eller en växtbaserad burgare hittar du en rad goda alternativ i Bra Miljöval-märkta butiker. Butikerna har krav på sig att verka för att öka försäljningen av vegetariskt protein. Syftet med kravet är att fler ska byta ut köttet och därmed minska klimat- och miljöpåverkan som är kopplad till kosten. Självklart grillar du ditt goda gröna med Bra Miljöval-märkt grillkol och tändkuber.
Trevlig sommar!
Fler tips om hur du grillar miljösmart