Miljömärkningarnas dag

Idag är det Miljömärkningarnas dag som uppmärksammar att valen i vardagen gör skillnad för både hälsa och miljö. Ett sätt är att välja miljömärkta resor. Här kan du läsa om tre licenstagare som du kan resa miljömärkt med.

Bra Miljöval miljömärker sju olika färdsätt; cykeldelning, bildelning, taxi, buss (långfärd) buss (läns- och stadstrafik), spårtrafik och fartyg. Miljökraven är anpassade efter respektive färdsätt. Gemensamt är att de är högt uppställda och omfattande där kraven bland annat handlar om:

  • klimatpåverkan
  • hälso- och miljöfarliga utsläpp till luft och vatten vid drift och underhåll
  • miljöpåverkan vid tillverkning av fordon och drivmedel

Skånetrafiken har haft miljömärkta resor i 20 år. De ansvarar för kollektivtrafiken i Skåneregionen. 

—   Vi har successivt utökat de märkta resorna. Numera är, bortsett från resor med allmän kollektivtrafik, även vissa resor med färdtjänst och sjukresor märkta med Bra Miljöval. Detta är vi väldigt stolta över och än så länge är vi ensamma om Bra Miljöval-märkt färdtjänst och sjukresor i Sverige. Miljömärkningen är ett värdefullt verktyg för att på ett enkelt sätt kommunicera kollektivtrafikens miljöprestanda till våra kunder, samtidigt som märkningen hjälper oss att vidareutveckla vårt hållbarhetsarbete, säger Iris Rehnström, Miljö- och hållbarhetsansvarig Skånetrafiken.

iris, rehnström, skånetrafiken, buss, persontransporter, resa, kollektivtrafik, licenstagare
Skånetrafiken har haft miljömärkta resor i över 20 år.

OurGreenCar erbjuder både öppna och slutna eldrivna fordonspooler runt om i Sverige. De ville redan från start att deras bilpooler skulle vara en miljömässigt hållbar mobilitetslösning och för dem var det viktigt att en oberoende part som Bra Miljöval verifierade det. 

—   När vår bilpool anpassades efter miljömärkningens krav blev det betydligt lättare att internt hålla hög standard i hållbarhetsarbetet. För oss innebär det bland annat att vi endast installerar eldrivna fordon som kör på miljömärkt och förnybar el. Vi använder bara miljömärkta rengöringsmedel och minimerar användning av vatten. Vår fordonsflotta består dessutom även av cykelfordon för att minska antalet bilar på gatorna. Våra kunder uppskattar att våra bilpooler är miljömärkta och det får fler att välja våra tjänster, berättar Thomas Droben, medgrundare och VD OurGreenCar Sweden AB.  

OurGreenCar - bilpool märkt med Bra Miljöval.
OurGreenCar - bilpool märkt med Bra Miljöval.

Ecosightseeing erbjuder miljömärkta båtturer i Stockholm och vill att fler rederier miljömärker sig.

—    Vårt främsta mål med miljömärkning är att driva på utvecklingen mot en utsläppsfri sjöfart. Att som första och enda rederi i Sverige certifiera våra båtturer med Bra Miljöval är givetvis en marknadsfördel men viktigast för mig är att vi genom märkningen kan skapa ringar på vattnet och få fler rederier att följa efter, säger Elias Nilsson, VD Ecosightseeing Sthlm AB.

Eco sightseeing Bra Miljöval-logo på däck
Eco sightseeing - eldrivna utflyktsbåtar i Stockholms skärgård.
skog, å, vatten, uppifrån, slingrande, träd, natur, 1176867660

om world ecolabel day

Vad är miljömärkningarnas dag?

I över 50 länder firas oberoende miljömärkningar som guidar till de produkter och tjänster som gör konkreta insatser för miljön. World Global Ecolabel Day har sitt ursprung i Global Ecolabelling Network (GEN) som är en ideell sammanslutning av organisationer som alla arbetar med oberoende miljömärkning. Nätverket bildades 1994 för att stärka och utveckla miljömärkning av produkter och tjänster. 

Om Bra Miljöval

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning med tuffa miljökrav som ständigt utvecklas.

Läs mer om Bra Miljöval
Bli först att gilla!